Σύστημα SEM
Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης (Scanning Electron Microscope, SEM)
To Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης είναι τύπου JEOL 6300, της εταιρείας JEOL. Το μικροσκόπιο είναι εφοδιασμένο με Φασματόμετρo Ενεργειακής Διασποράς Ακτίνων Χ (X-ray Energy Dispersive Spectrometer, EDS).
Στο Εργαστήριο είναι δυνατόν να προετοιμαστούν δείγματα για να μελετηθούν με το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης. Τα δείγματα πρέπει να έχουν σταθερή επιφάνεια ή να είναι σε μορφή σκόνης ή συσσωματώματος με ύψος μικρότερο από 2 cm.
Το Εργαστήριο διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για την επικάλυψη των δειγμάτων με Au στις περιπτώσεις, που είναι επιθυμητή μόνο η μορφολογική παρατήρηση, ή με C, όταν απαιτείται και μικροανάλυση ακτίνων Χ.
Οι μεγεθύνσεις που επιτυγχάνονται, είναι από 10 έως 300.000 φορές και έχει διακριτικό όριο 3,5 nm (W.D. = 8 mm, 30 kV/SEI). To μικροσκόπιο είναι συνδεδεμένο με μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή για την πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας παρατήρησης και λήψης ψηφιακών εικόνων.

SEM / EDS
Φασματόμετρο Ενεργειακής Διασποράς Ακτίνων Χ (X-ray Energy Dispersive Spectrometer, EDS)
Η μικροανάλυση βασίζεται στη συλλογή των ακτίνων Χ, που εκπέμπουν τα άτομα του δείγματος, όταν αποδιεγείρονται μετά από το βομβαρδισμό τους από τη δέσμη των ηλεκτρονίων και στην ανάλυση τους με βάση την ενέργεια τους, καθιστώντας δυνατό τον προσδιορισμό των :
- χημικών στοιχείων ενός δείγματος (ποιοτική ανάλυση)
- τον ποσοτικό τους προσδιορισμό (ποσοτική ανάλυση)
- την κατανομή τους στο δείγμα (χαρτογράφηση)
Το Φασματόμετρο Ενεργειακής διασποράς ακτίνων Χ που υπάρχει στο Εργαστήριο, είναι το Link ISIS 300, από τα πιο εξελιγμένα του είδους. Διαθέτει ανιχνευτή Si (Li) μεγάλης διακριτικής ικανότητος που επιτρέπει γρήγορη ποιοτική και ποσοτική μικροανάλυση στοιχείων με ατομικό αριθμό μεγαλύτερο από του βηρυλλίου (Βe). Συνοδεύεται από το αντίστοιχο λογισμικό που στοχεύει σε :
- ποιοτική και ποσοτική ανάλυση στιλπνών τομών
- ποιοτική και ποσοτική ανάλυση ακατέργαστων δειγμάτων
- ποιοτική και ποσοτική ανάλυση βιολογικών δειγμάτων
- γρήγορη ψηφιακή χαρτογράφηση (mapping) του δείγματος
- γραμμική σάρωση (speed map)
- επεξεργασία εικόνας
- ανάλυση μορφολογικών και χημικών χαρακτηριστικών του δείγματος
που επιτρέπουν γρήγορη και αποτελεσματική επεξεργασία των αναλυτικών δεδομένων.
Οι φωτογραφίες των ηλεκτρονικών μικροσκοπίων είναι εξ ορισμού μονόχρωμες. Κατά τη χαρτογράφηση όμως υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί χρώμα σε θέσεις του παρασκευάσματος, στις οποίες εντοπίζεται κάποιο υπό ανίχνευση στοιχείο (ψευδοχρωματισμός).